Poezja (przed)jesiennych (nie)oczywistości - FERT, Józef F. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2017)
Esej poświęcony jest kwestii udziału duchownych w kształtowaniu literatury polskiej. Autor omawia niektóre aspekty przemian, jakie dokonały się po pierwszej i drugiej wojnie światowej w poezji polskiej. Wskazuje na metafizyczny charakter tej poezji, szczególnie obecny w twórczości osób duchownych. Na tym tle prezentuje utwory ks. Kazimierza Wójtowicza.