Aksjologiczne wymiary wstydu - WOLSZA, Kazimierz M. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2017)
Artykuł przedstawia przeżycie wstydu powiązane z doświadczeniem wartości. Wstyd może być przeżywany w horyzoncie wartości akceptowanych przez osobę. Jest to wstyd z powodu winy, wstyd w obliczu wzorów osobowych oraz wstyd za innych. Wstyd pełni także rolę strażnika wartości. Stanowi ochronę intymnej sfery w człowieku (osobistych przekonań, działań, seksualności). Wstydowi przeciwstawia się postawa bezwstydu. We współczesnej kulturze medialnej pojawiły się nowe formy bezwstydu. Zatarciu ulegają granice między sferą prywatną, intymną a publiczną (ang. oversharing). Współczesna kultura bezwstydu rodzi zagrożenia dla podmiotowego i osobowego traktowania człowieka.