Błędny tekst? - CHUDA, Mirosława (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2017)
Tekst stanowi odpowiedź na polemikę Adama Fitasa z esejem Błędny czytelnik (zob. „Ethos” 29(2016) nr 4(116); „Ethos” 30(2017) nr 1(117)). Autorka wyjaśnia, że nie zamierzała deprecjonować fikcji literackiej, a jedynie wskazać na szkodliwość uzależnienia od niej. Uzasadnia też tezę, że nowe uzależnienia – jak siecioholizm – uważane za wytwór cywilizacji opartej na rozwoju technologii, mają to samo źródło, co uzależnienia znane od wieków, wynikają z tych samych słabości ludzkiej natury.