„Ja zatopiony w ciemnych promieniach ziemi” - FITAS, Adam (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2017)
Esej jest refleksją na temat ojczyzny ziemskiej i niebieskiej w kontekście wiersza Zbigniewa Herberta „Dedal i Ikar”, z którego pochodzi tytułowa fraza, oraz w kontekście innych polskich wierszy (Cypriana Norwida i Aleksandra Wata). Główna myśl eseju rozwija się wokół obecnych w tych utworach opozycji światła i ciemności.