Człowiek – istota przeżywająca - GAŁKOWSKI, Jerzy W. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2017)
Autor, nawiązując do Karola Wojtyły koncepcji osoby, zawartej głównie w dziele Osoba i czyn, twórczo rozwija jego koncepcję przeżycia. Przeżycie rozumiane jest przez autora artykułu jako zaangażowanie sfery psychicznej człowieka, spowodowane okolicznościami zewnętrznymi. Przeżywanie wyraża człowieka, pokazuje, kim (czym) on jest, łączy go z wartościami i stwarza możliwość uwrażliwienia się na nie. Umożliwia zrozumienie świata, siebie, drugiego i jednoczenie się z życiem innych. Przeżycie jest polem przejawiania się sumienia. Na płaszczyźnie teoretycznej kategoria przeżycia ma istotne znaczenie dla wykazania niesprzeczności między sferą subiektywną a obiektywną osoby oraz między zależnością od prawdy a wolnością ludzką.