Milczenie i nie-milczenie współczesności - KORWIN-PIOTROWSKA, Dorota (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2016)
W artykule scharakteryzowana jest relacja między tzw. dojmującym milczeniem (indywidualnym i zbiorowym) a nie-milczeniem, rozumianym jako zerwanie milczenia. Z tej perspektywy przedstawione są trzy zagadnienia: problem współczesnego kryzysu słowa (którego początki sięgają przełomu dziewiętnastego i dwudziestego wieku); kwestie napięć między milczeniem a językiem w świetle „zwrotu lingwistycznego” w drugiej połowie dwudziestego wieku i jego konsekwencjami w humanistyce; związek między milczeniem a podejściem nieantropocentrycznym w badaniach kulturowych.