Matematyka a piękno - CZAJKOWSKI, Waldemar (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2019)
W artykule podjęto próbę sprecyzowania sensu, w jakim można mówić o pięknie matematyki. Wyodrębniono w tym celu kilka jej elementów (wzory, matematyczne pojęcia i obiekty, dowody i rozwój matematyki) i przedyskutowano estetyczną specyfikę każdego z nich. Nieco miejsca poświęcono też roli matematyki w opisie sztuki – dziedziny kultury, w której znaczenie piękna jest najbardziej oczywiste. Wskazano również potrzebę rozwijania estetyki matematyki − zarówno jako działu filozofii matematyki, jak i jako części najszerzej rozumianej estetyki.