Niestandardowa koncepcja metafilozofii a ethos filozofii - CZAJKOWSKI, Waldemar (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Artykuł prezentuje niestandardową koncepcję metafilozofii, odróżnia ją od koncepcji standardowej oraz uzasadnia, dlaczego koncepcja niestandardowa zasługuje na rozwijanie i stosowanie. Zakłada się, że metafilozofia standardowa może być rozumiana jako filozofia filozofii, analogicznie do filozofii nauki lub filozofii sztuki, a zatem jako raczej wyspecjalizowana subdyscyplina filozofii. Metafilozofia niestandardowa jest charakteryzowana jako pewna szczególna metoda rozwijania filozofii, metoda różniąca się od metod tradycyjnych swym celem: filozofia rozwijana w sposób tradycyjny próbuje zbudować pewien określony model Całości, natomiast filozofia rozwijana zgodnie z założeniami metafilozofii niestandardowej zmierza do konstrukcji „przestrzeni” (wszystkich) możliwych obrazów Całości. W artykule przedstawiona została próba uzasadnienia tezy (należącej do metafilozofii standardowej), zgodnie z którą stosowanie metod niestandardowej metafilozofii może przyczynić się zarówno do wewnętrznego rozwoju wspólnoty filozofów, jak i do wzmocnienia pozytywnego wpływu wywieranego przez nią na globalną wspólnotę ludzką.