O filozoficznych podstawach prawd teologicznych - ŁUKASIEWICZ, Dariusz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Artykuł jest próbą opisu relacji między filozofią a opartym na religii chrześcijańskiej objawieniu. Rozważane są dwa modele relacji filozofii i objawienia, a mianowicie augustyński, głoszący pierwszeństwo objawienia wobec filozofii, i tomistyczny, głoszący wzajemną niezależność obu dziedzin. Teza artykułu wskazuje, że żaden z tych modeli nie jest – z różnych względów – zadowalający. Kontekstem rozważań jest analiza czterech głównych współczesnych odmian teizmu chrześcijańskiego: teizmu klasycznego, molinizmu, teizmu otwartego oraz teizmu probabilistycznego.