Arystotelesowska etyka cnót i posthumanistyczny projekt doskonalenia natury ludzkiej - WARMBIER, Adriana (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
W artykule prezentuję możliwość wykorzystania Arystotelesowskiej etyki cnót w kontekście sporu o ulepszanie natury człowieka, zwłaszcza jego dyspozycji do zachowań i działań moralnych. Analizując założenia posthumanistycznego projektu doskonalenia moralnego, staram się pokazać, że w przeciwieństwie do modelu zaczerpniętego z Arystotelesowskiej tradycji aretycznej model biomedycznego „wzmacniania moralności” nie pozwala na całościowe ujęcie podmiotu moralnego, wykluczając możliwość podjęcia problemu zachowania moralnej integralności podmiotu i uniemożliwiając ujęcie złożoności relacji sfery emocji do sfery rozumu i poznania. Zmierzając do wykazania słabości tezy, zgodnie z którą ingerencje biomedyczne przyczynią się do ulepszenia człowieka w sensie moralnym, omawiam kompleksowość procesów zaangażowanych w świadome podejmowanie decyzji.