W obronie (tradycyjnej) medycyny - IRSAK, Anna (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Idee transhumanistyczne zyskują coraz większą popularność i coraz odważniej próbuje się je realizować. Wymaga to jednak współpracy z medycyną, która – jak każda ludzka aktywność – ma swoją istotę i właściwe sobie cele. Tradycyjnie ujęta medycyna za swój główny, niezmienny cel uważa leczenie i pomoc pacjentowi. Dobro pacjenta jest dla niej najwyższą wartością. Możliwość współpracy medycyny z transhumanizmem wymaga zatem z jego strony szacunku dla indywidualnego człowieka i realizacji celu, którym jest leczenie. Czy transhumanizm może spełnić te warunki? Czy jest zainteresowany dobrem osoby i jej leczeniem? Czy medycyna otwarta na idee transhumanistyczne zasługuje na miano medycyny? W artykule przedstawiono porównanie tradycyjnej medycyny i transhumanizmu pod względem celów, którymi się kierują, oraz środków, którymi starają się te cele osiągnąć. Wniosek z tego porównania stanowi wskazanie na tradycyjną medycynę jako na dyscyplinę, która autentycznie odpowiada dobru człowieka.