Człowiek – społeczeństwo – technologie. Między humanizmem a transhumanizmem i posthumanizmem - KRZYSZTOFEK, Kaziemierz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Celem artykułu jest próba udzielenia odpowiedzi na pytanie, jak w warunkach społeczeństwa wiedzy kształtuje się moc sprawcza działających podmiotów ludzkich. Jedno z istotnych pytań, na które chcemy odpowiedzieć, sprowadza się do tego, czy człowiek dysponujący lepszymi narzędziami dysponuje też większymi możliwościami kontroli nad swymi działaniami oraz większymi możliwościami przewidywania skutków swoich działań, czy też intencjonalność zamiaru nie zawsze oznacza intencjonalność skutku ze względu na jego alienację od sprawcy.