Transhumanizm a kognitywistyka - POCZOBUT, Robert (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Celem artykułu jest analiza wybranych problemów dotyczących relacji między transhumanizmem a współczesną kognitywistyką. W części pierwszej omawiam główne założenia transhumanizmu ze szczególnym podkreśleniem zakładanej na jego gruncie koncepcji umysłu, a także związków transhumanizmu z nauką, fantastyką naukową, utopią i religią. W części drugiej pokazuję, na czym polegają różnice metodologiczne między kognitywistyką a transhumanizmem. Udzielam również odpowiedzi na pytanie, czy koncepcja umysłu przyjmowana przez transhumanistów jest zgodna w wynikami badań prowadzonych w kognitywistyce.