(Astro)humanistyka w transhumanistycznym świecie - ROSKAL, Zenon E. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Astrohumanizm opiera się na idei, zgodnie z którą ogólnoludzka cywilizacja musi z konieczności rozwijać swoje potencjały do maksymalnych granic. Astrohumaniści twierdzą, że ludzka cywilizacja zakorzeniona w oświeceniowych ideałach stanowi wartość absolutną i jest ewolucyjnym postępem w historii kosmosu. W artykule astrohumanizm został przedstawiony jako przedmiot materialny (astro)humanistyki i równocześnie jako rodzaj technoutopii, ale także jako współczesna postać humanizmu. Sceptycyzm wobec astrohumanizmu bierze się głównie stąd, że nie jest on w stanie zrealizować swoich celów.