Humanistyka na uniwersytecie amerykańskim. La belle epoque? - POTKAY, Adam; CHABRAJSKA, Dorota (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2015)
Długofalowa perspektywa dla nauk humanistycznych jest na uniwersytetach amerykańskich niepewna, ale jeśli ma się dość szczęścia, by otrzymać stałe zatrudnienie na pełnym etacie profesorskim lub stanowisko profesorskie z możliwością uzyskania stałego zatrudnienia w przyszłości na którymkolwiek z uniwersytetów amerykańskich plasujących się wysoko w rankingach bądź też uzyskujących w tych rankingach pozycje średnie, to można śmiało twierdzić, że nigdy dotąd nie było lepszych warunków wykładania przedmiotów humanistycznych czy prowadzenia badań naukowych z tego zakresu. W obecnym czasie ciągle istnieje gwarancja stałego zatrudnienia i stałych etatów, zmniejszyła się liczba studentów w grupach i liczba wykładanych przedmiotów, prowadzenie badań naukowych stało się znacznie łatwiejsze ze względu na istnienie elektronicznych baz danych oraz możliwości publikowania w sieci, a spory dotyczące metodologii badań literackich i wojny ideologiczne, charakteryzujące ostatnie dekady ubiegłego wieku, są już w znacznym stopniu za nami.