„Bojaźń Pańska jest źródłem życia” (Prz 14, 27a). Rozwój pojęcia bojaźni Bożej w historii Kościoła - NAWRACAŁA, Tomasz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Chrześcijańskie pojęcie bojaźni Bożej określa postawę człowieka wobec Boga. W postawie tej mieści się z jednej strony poczucie ludzkiej ograniczoności oraz grzeszności, które kontrastuje z wielkością samego Boga: wszechmocny Bóg wzbudza w człowieku poczucie strachu i obawy o przyszłą odpłatę. Z drugiej zaś strony tradycja biblijna wskazywała na konieczność stawania przed Bogiem w doświadczeniu Jego miłości. Bóg jest dla Ojcem dla człowieka, który z miłości otrzymuje przebaczenie grzechów i dar usynowienia. Niniejszy artykuł wskazuje na najważniejsze elementy w rozwoju pojęcia bojaźni, ukazując jej wartość dla życia chrześcijanina i całego Kościoła.