Wokół kobiety, honoru i seksualności we współczesnym Iranie - RAKOWIECKA-ASGARI, Karolina (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Artykuł porusza złożony problem seksualności we współczesnym Iranie. Pomimo dyskryminującego kobiety prawa w Republice Islamskiej rozwijają się paralelnie zróżnicowane dyskursy o seksualności, tak tradycyjne, jak i modernistyczne. Odgrywają one nie od dziś istotną rolę w debatach polityczno-społecznych. Ze względu na rozdźwięk między islamską otwartością na seksualne potrzeby człowieka a opresyjną polityką wobec przejawów heterospołecznych zachowań w przestrzeni publicznej szariat wymaga nowych interpretacji dostosowanych do zmieniających się realiów życia społeczeństwa irańskiego. W niektórych dziedzinach życia państwo jest mniej restrykcyjne niż konserwatywne społeczeństwo. Odnajdując powiązania kobiecej seksualności z kulturowymi koncepcjami honoru i pozycji społecznej (nāmus, āberu, heisijat), artykuł ukazuje lęki i napięcia na tym polu wynikające ze współistnienia tradycyjnych regulacji, przemian społecznych i zaniku przestrzennej kontroli kobiet. Wobec uznania kobiecego libido za potencjalnie niszczycielskie oraz powiązania interesu rodziny z płodnością kobiety znalazły się w samym centrum dyskursu władzy w zastosowanym w artykule rozumieniu Michela Foucaulta.