W świetle starożytnej mądrości. Wspomnienie o Giovannim Realem - SEIFERT, Josef; MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
W artykule przedstawiono osobowość i różne obszary działalności włoskiego uczonego Giovanniego Realego, który zmarł 15 października 2014 roku w wieku 83 lat. Autor ukazuje Realego nie tylko jako wybitnego historyka filozofii, lecz także jako niezależnego myśliciela. Omawia zwłaszcza dyskusję Realego z proponowanym przez uczonych ze szkoły tybingeńskiej odczytaniem dialogów Platona. Twierdzi również, że realistyczna interpretacja pojęcia duszy ludzkiej oraz postaci Demiurga stanowi istotny wkład włoskiego filozofa w badania nad myślą Platona. Opisując zaangażowanie Realego w pracę nauczyciela i wydawcy, autor podkreśla jego współpracę z Międzynarodową Akademią Filozoficzną w Księstwie Liechtenstein.