Miarą wszechrzeczy jest dobro. Giovanni Reale jako interpretator myśli zachodniej od Platona do Karola Wojtyły - WIERZBICKI, Alfred M. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Autor powraca pamięcią do doświadczenia spotkania z prof. Giovannim Realem jako nauczycielem i współpracownikiem. Artykuł koncentruje się jednak przede wszystkim na omówieniu metafizyki osoby – koncepcji odczytanej przez włoskiego filozofa w filozoficznym, teologicznym i literackim dorobku Karola Wojtyły–Jana Pawła II, ujętym jako całość. Reale przedstawił takie podejście do metafizyki jako klucz do zrozumienia i narzędzie przezwyciężenia kryzysu cywilizacji wypływającego między innymi z redukcji osoby do jej relacji społecznych. Autor opisuje również współpracę Realego z Instytutem Jana Pawła II Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego i z kwartalnikiem „Ethos” oraz przyjaźń filozofa z ks. prof. Tadeuszem Styczniem.