Wprowadzenie do Tryptyku rzymskiego - REALE, Giovanni; MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Poszukując klucza do zrozumienia i właściwej oceny utworu poetyckiego Jana Pawła II Tryptyk rzymski, autor przedstawia argumenty na rzecz hermeneutycznej interpretacji tego tekstu. Omawia następnie problem możliwości wyrażenia pojęć metafizycznych i teologicznych w języku poezji oraz sposoby, w jakie jest to dokonywane. W swoim odczytaniu Tryptyku... autor podkreśla jego wizualny i jednocześnie wizjonerski charakter. Artykuł zamyka refleksja nad powodami powrotu Jana Pawła II do twórczości literackiej. W swoich analizach Reale odwołuje się do takich autorów, jak: Benedtto Croce, Paul Valéry, Thomas S. Eliot i James Hillmann. Podstawa przekładu: Giovanni R e a l e, Introduzione a „Tritico Romano” di Giovanni Paolo II, w: Giovanni Paolo II, Trittico Romano. Meditazioni. Testo originale polacco a fronte, tłum. G. Miller, Libreria Editrice Vaticana, Città del Vaticano 2003, s. 7-18.