Egipska dystopia. O powieści Ahmada Chalida Taufika Jutubija („Utopia”) - DZIEKAN, Marek M. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Artykuł poświęcony jest krytycznej analizie i interpretacji powieści egipskiego pisarza Ahmada Chalida Taufika Jutubija [„Utopia”] z 2008 roku. Analiza poprzedzona została krótkim wprowadzeniem historycznym ukazującym dzieje koncepcji utopijnych, a raczej quasi-utopijnych w kulturze arabsko-muzułmańskiej. Pisarz przedstawia w powieści wizję społeczeństwa egipskiego w 2023 roku, opartą na skrajnym rozwarstwieniu społeczeństwa na zamieszkujących miasto Utopia bogatych Egipcjan oraz zubożałą resztę żyjącą w kairskich slumsach w dzielnicy Szubra. Jest więc Jutubija w rzeczywistości nie „utopią”, lecz dystopią o charakterze społeczno-politycznym.