Czy Bóg Starego Testamentu ma surowe oblicze? Hebrajska Biblia a przemoc - DZIADOSZ, Dariusz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Problem przemocy na kartach Pisma Świętego Starego Testamentu należy do najtrudniejszych kwestii teologicznych, z jakimi od wieków borykają się nie tylko egzegeci, ale też wyznawcy judaizmu, a przede wszystkim opierający się na nauce Chrystusowej Ewangelii chrześcijanie. Niewątpliwie lektura niektórych tekstów biblijnych jest źródłem wielu kontrowersji z uwagi na obecne w nich drastyczne sceny gwałtu i okrucieństwa. Jeszcze więcej wątpliwości i pytań budzą surowe prawa nakazujące członkom narodu wybranego przemoc wobec obcych ludów i innowierców. Największy problem stanowi jednak interpretacja tych tradycji, które przemoc wiążą bezpośrednio lub pośrednio z Bogiem JHWH. Poszukiwanie właściwego klucza interpretacyjnego do tych trudnych tradycji stanowi treść kolejnych etapów artykułu. Autor omawia ponadto biblijną genezę gwałtu i okrucieństwa, ich najważniejsze przejawy oraz formy, a także starotestamentowy obraz Boga JHWH widziany przez pryzmat przemocy.