Jan XXIII i Jan Paweł II. Papieże praw człowieka - BEYER, Gerald J.; CHABRAJSKA, Dorota (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Papieże Jan XXIII i Jan Paweł II zaliczani są w poczet najważniejszych papieży czasów nowożytnych. Zostali oni kanonizowani również ze względu na swój ogromny wkład w dzieje Kościoła i świata. Do wielkich zasług tych papieży należy rozwijanie nauczania Kościoła katolickiego na temat praw człowieka, któremu to nauczaniu towarzyszyła ich troska o powszechne poszanowanie tych praw na całym świecie. Obecny artykuł przedstawia główne wątki myśli Jana XXIII i Jana Pawła II dotyczącej praw człowieka i podkreśla jej nowatorski wpływ na katolicką tradycję promocji tych praw. Autor wskazuje też na szczególne filozoficzne i teologiczne akcenty obecne w społecznym nauczaniu głoszonym przez obu papieży. Dziedzictwo ich myśli dotyczącej praw człowieka zostało przeanalizowane w konkretnych kontekstach, których dotyczyło; ukazane przy tym zostały zasługi Jana XXIII i Jana Pawła II dla promocji praw człowieka w dwudziestym wieku. W zakończeniu autor w heurystyczny sposób wskazuje, w jakich wymiarach dziedzictwo Jana XXII i Jana Pawła II dotyczące praw człowieka nadal stanowi wyzwanie dla katolików i wszystkich ludzi dobrej woli w dzisiejszym świecie. Pod wieloma względami Kościół i świat nie realizują w pełni apelu Jana XXII i Jana Pawła II o promocję ludzkiej godności i praw przysługującym wszystkim ludziom.