Terapia i teatr. Na marginesie spektaklu Bici biją w Teatrze Ludowym w Nowej Hucie - DOWLASZ, Inka (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Autorka, reżyser i psycholog, na przykładzie spektakli teatralnych, które powstały w Teatrze Ludowym w Nowej Hucie, opowiada o głównych założeniach swojej pracy, w której kontynuuje program Terapii przez Sztukę w Teatrze Ludowym, zapoczątkowany przez Jerzego Fedorowicza. Konstrukcja jej scenariuszy odwołuje się do układu zdarzeń antycznej tragedii opisanego przez Arystotelesa, a także do współczesnej psychologii. Reżyserowane przez nią spektakle stanowią punkt wyjścia do rozmowy z publicznością o skutkach kontrowersyjnych zachowań, nieprzemyślanych decyzji, uzależnień, przemocy czy braku tolerancji. Spektakle i prowadzone przez nią warsztaty to teren poszukiwań skutecznych dróg twórczego przekształcania lęków, agresji, kompleksów i frustracji. Artykuł opowiada, jakimi środkami autorka stara się zbliżyć sztukę do dobrze przeprowadzonej interwencji terapeutycznej.