Mistyka jako „twórcze istnienie człowieka w świecie” - ZDYBICKA, Zofia J. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Jan Paweł II – myśliciel i mistyk – dokonał interpretacji życia chrześcijańskiego i jego najwyższej formy, jaką stanowi mistyczne zjednoczenie z Bogiem. Wskazał na jego podstawę, czyli „soteriologię miłości”. Człowiek – z miłości stworzony przez Boga, odkupiony przez Chrystusa, obdarzony darem życia wewnętrznego i „mocami zbawczymi” – powołany jest do współpracy z Bogiem w doskonaleniu świata, a przede wszystkim samego siebie, swojego człowieczeństwa. Człowiek prowadzący głębokie życie duchowe, zjednoczony z Bogiem udoskonala świat, buduje Kościół, a nade wszystko własne zbawienie (przebóstwienie, świętość). Im zjednoczenie z Bogiem jest pełniejsze, tym dynamizm współdziałania jest większy, kreatywność bardziej bogata. Życie Jana Pawła II jest tego naocznym przykładem. Jego dokonania przekraczają siły ludzkie.