Świętość: eros czy agape? O pojęciu świętości w myśli antycznej i chrześcijańskiej - REALE, Giovanni; MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Porównując starożytne i chrześcijańskie pojęcia świętości autor wskazuje na możliwość zinterpretowania różnicy między nimi jako różnicę między odpowiadającymi im pojęciami miłości: grecką ideą erosa i chrześcijańską – agape. Autor opisuje erosa jako miłość zaborczą, wyrażającą się w pragnieniu posiadania, agape natomiast jako miłość bezinteresowną, przejawiającą się w pragnieniu dawania. Artykuł zawiera również dyskusję przedfilozoficznego ujęcia świętości jako spełnienia natury ludzkiej oraz wprowadzonej przez Sokratesa i Platona przełomowej koncepcji świętości jako naśladowania Boga. Wywód dopełniają omówienie Platońskiej intuicji istoty doświadczenia mistycznego, przedstawionej w Uczcie, oraz Augustyńskiej refleksji o miłości na tle chrześcijańskiej nauki o Trójcy Świętej. Artykuł zamyka wskazanie na pojęcie miłości obdarowującej jako klucza do syntetycznej interpretacji życia i dzieła Jana Pawła II.