„W was jest nadzieja”... O wychowaniu młodzieży w posłudze duszpasterskiej Jana Pawła II - RYNIO, Alina (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Publikacja jest próbą opisu miejsca młodych i ich wychowania w duszpasterskiej posłudze Jana Pawła II. Autorka zwraca uwagę na bogactwo młodości jako okresu życia oraz na fenomen Światowych Dni Młodzieży, a także na potrzebę takiego wychowania młodych, które pozwali im w przyszłości „wygrać życie”. Podkreśla przy tym, że w procesie wychowawczym należy realizować wskazania Jana Pawła II. Dotyczą one istoty wychowania oraz uniwersalnych i chrześcijańskich wartości. Zalecenia wychowawcze Jana Pawła II przeciwstawiają się nagminnemu dziś marnowaniu cennego daru młodości i człowieczeństwa młodych. Autorka przybliża wybrane elementy integralnego wychowania osoby i wskazuje na potrzebę przyjęcia w procesie wychowawczym założeń antropologicznych, psychologicznych i dydaktycznych, które pozwolą na zaangażowanie w ten proces dobrej woli wszystkich, którzy w nim uczestniczą. Artykuł prezentuje w zarysie oparty na wartościach uniwersalnych program wychowawczy Jana Pawła II i odnosi się przede wszystkim do treści tego programu, nie proponując konkretnych form ani miejsc jego realizacji. Popularyzując nauczanie Jana Pawła II dotyczące młodzieży i jej wychowania, autorka podpowiada, jak sami młodzi oraz ich nauczyciele i wychowawcy mogą przyczyniać się do należytego zagospodarowania daru młodości.