Przywrócić dziką sprawiedliwość. Co wiemy o sprawiedliwości w społecznościach zwierzęcych i dlaczego ma ona znaczenie - PIERCE, Jessica; BEKOFF, Marc; CHABRAJSKA, Dorota (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2013)
Zjawisko sprawiedliwości społecznej u zwierząt zaczyna budzić zainteresowanie wielu dyscyplin akademickich. Sprawiedliwość stanowi ważny obszar badań, który może pomóc w wyjaśnieniu dynamiki społecznej wśród osobników żyjących w zwartych grupach, jak również interakcji społecznych, jakie zachodzą między osobnikami spotykającymi się tylko sporadycznie. W obecnym artykule prezentujemy ogólny zarys dotychczasowej wiedzy na temat sprawiedliwości społecznej u zwierząt i proponujemy, pewien kierunek dla badań realizowanych w przyszłości. Proponujemy definicje robocze kluczowych pojęć, zarysowujemy kilka najistotniejszych pytań z tego obszaru badań i analizujemy pewne wyzwania łączące się z namysłem nad sprawiedliwością społeczną u zwierząt, jak również ewentualne rezultaty, do jakich mogą doprowadzić proponowane przez nas badania. W konkluzji wskazujemy, dlaczego kontynuowanie badań nad poznaniem u zwierząt i nad ich zachowaniami społecznymi ma istotne etyczne implikacje dla traktowania zwierząt przez człowieka. Pierwodruk: Jessica Pierce & Marc Bekoff, Wild Justice Redux: What We Know About Social Justice in Animals and Why It Matters, „Social Justice Research” 25(2012) nr 2, s. 122-139; DOI 10.1007/s11211-012-0154-y. © Springer Science+Business Media, LLC 2012. With kind permission from Springer Science+Business Media B.V.