Bestiarium Romana Brandstaettera. Zwierzęta w wyobraźni poety - CHOJNOWSKI, Zbigniew (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2013)
Zwierzęta pojawiają się w tekstach Romana Brandstaettera we fragmentach opisów i narracji. Podczas gdy człowiek wprowadza chaos w świecie poety, zwierzęta zwiększają jego harmonię. Brandstaetter posługuje się przede wszystkim obrazami stworzeń latających, w szczególności ptaków. Świat zwierząt pomaga mu czytać «księgę natury» i dostrzegać w niej obecność Boga. Poeta odwołuje się do różnych tradycji, jak judaizm i chrześcijaństwo, oraz do mitologii. Obrazy zwierząt pojawiają się również we wspomnieniach poety i są inspirowane jego biografią. Ich znaczenie można zrekonstruować przez odniesienie do sztuki kontrapunktu. Inspiracją symboliki zwierząt często okazuje się pobyt poety w konkretnym miejscu geograficznym. W dziełach Brandstaettera stworzenia pobudzają nowe wymiary wyobraźni i duchowości. Tezy początkowego fragmentu artykułu zostały ustnie przedstawione na konferencji „Świat kultury Romana Brandstaettera w 25. rocznicę odejścia pisarza”, zorganizowanej 27 XI 2012 przez Instytut Kulturoznawstwa Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II.