Propozycje „Ethosu” (J. Ratzinger, Opera omnia, t. 11, Teologia liturgii, Wydawnictwo KUL; S. Sawicki, Rozważania o papieżu i pisarzu, Norbertinum; Promieniowanie świętości. Jan Paweł II a literatura, red. K. Dybciak, S. Pażucha, Civitas Christiana; K. St - Ethos, Ethos (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2012)
Joseph Ratzinger, Opera omnia, vol. 11, Teologia liturgii [“The Theology of the Liturgy”], trans. W. Szymona, OP, Wydawnictwo KUL, Lublin, 2012. Stefan Sawicki, Rozważania o papieżu i pisarzu [“Reflections on the Pope and Writer”], Norbertinum, Lublin 2011. Promieniowanie świętości. Jan Paweł II a literatura [“Radiation of Holiness: John Paul II and Literature”], ed. Krzysztof Dybciak and Stanisław Pażucha, Civitas Christiana, Kraków 2011. Krzysztof Stachewicz, Człowiek i jego ethos. Studia, szkice, polemiki z antropologii filozoficznej i etyki [“The Human Being and the Human Ethos: Studies, Sketches and Polemics on Philospohical Anthropology and Ethics”], Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Poznań 2011. Stanisław Rosiek, Władza słowa. Szkice, notatki, świadectwa [“The Power of the Word: Sketches, Notes, Testimonies”], słowo/obraz terytoria, Gdańsk 2011.