Kamienie milowe polskiej świadomości kulturowej - FITAS, Adam (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2019)
Nawiązując do opublikowanego przed trzydziestu laty artykułu Janusza Tazbira „Kamienie milowe polskiej świadomości historycznej,” autor przedstawia nowe spojrzenie na najważniejsze dla dziejów Polski zabytki. W artykule omówiono pięć takich kluczowych tekstów kultury: Drzwi Gnieźnieńskie, kaplicę św. Trójcy na Zamku Lubelskim, obrazy Rejtan. Upadek Polski Jana Matejki i Rozstrzelania VI Andrzeja Wróblewskiego oraz plakat W samo południe Tomasza Sarneckiego. Te ikoniczne arcydzieła mogą zostać uznane za przełomowe dla naszej świadomości kulturowej. Dzięki swemu wizualnemu charakterowi są one łatwiej dostępne dla międzynarodowego odbiorcy niż dokumenty czysto werbalne i mogą być skutecznie wykorzystywane w prezentowaniu polskiej tożsamości kulturowej i dyskusji nad nią.