Myśląc Ojczyzna: Słowo dyplomaty - JAROSZYŃSKI, Andrzej (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2019)
Esej przedstawia osobiste poglądy byłego polskiego dyplomaty dotyczące pojęcia ojczyzny oraz jego doświadczenie patriotyzmu. Autor opisuje ewolucję swojego rozumienia tożsamości narodowej, poczynając od swojego doświadczenia ojczyzny w komunistycznej Polsce i analizując jego rozwój aż do czasu, kiedy po roku 1989 reprezentował Polskę jako dyplomata. W podsumowaniu rozważa kwestię narodowości jako osobistej tożsamości.