„Maleństwa – tylko one się liczą”. Wątki trudnej prokreacji i nadziei we współczesnym północnoirlandzkim thrillerze kryminalnym - MYDLA, Jacek (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2019)
Artykuł odnosi pojęcie nadziei do prokreacji i bada, w jaki sposób współczesny kryminał (ściślej: thriller kryminalny) północnoirlandzki przedstawia postaci matek, ojców i dzieci. W głównej części artykułu, autor omawia temat „trudnej prokreacji” w serii powieściowej autorstwa Claire McGowan, w której główną postacią jest psycholog-kryminalista Paula Maguire i gdzie jednym z zasadniczych wątków jest nieplanowana i niechciana ciąża.