Budować siebie i wspólnotę. Znaczenie wiary w Liście św. Judy - ZBROJA, Bogdan (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Artykuł koncentruje się na kwestii autentycznej wiary przedstawionej w Liście św. Judy. Hagiograf stwierdza, że prawdziwa wiara została przekazana ludziom świętym jeden raz i powinna być strzeżona i umacniana. Największe zagrożenie dla niej stanowią nauczyciele fałszu, którzy postępują niegodziwie, kierują się instynktem niczym zwierzęta i przekazują wiedzę opartą na własnych fantazjach. Autor Listu św. Judy porównuje ich postępowanie czynów negatywnych postaci ze Starego Testamentu (takich, jak Kain, Balaam czy Korach). Ukazuje też obraz łatwowiernej wspólnoty Kościoła, do której zdołali wejść głosiciele błędnej nauki. W artykule omówione zostały zarówno przedstawione przez hagiografa niebezpieczeństwa, na które narażona jest prawdziwa wiara, jak i jego pouczenia, w jaki sposób należy ją chronić oraz budować (poprzez modlitwę, czuwanie i nadzieję na łaskę Bożą).