Dom istoty rozumnej - MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Esej zawiera refleksję nad pojęciem domu zainspirowaną poglądami filozoficznymi Rogera Scrutona. Tworzenie domu ukazane zostało jako działanie uniwersalne, charakterystyczne dla człowieka – istoty rozumnej, która dostosowując otoczenie do swoich potrzeb i siebie do otoczenia, szczególne znaczenie przypisuje sądom dotyczącym piękna. W tekście omówiono również pojęcie oikofilii (miłości do domu), stanowiącej podstawę troski o wspólnotę oraz o środowisko naturalne, a także postawiono pytania dotyczące racjonalności codziennych praktyk człowieka związanych z kształtowaniem otoczenia.