Odkupienie w ujęciu Akwinaty - STUMP, Eleonore; WILCZEWSKA, Sylwia (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Nauka o Odkupieniu stanowi centralną doktrynę chrześcijaństwa. Współczesna filozofia religii nie poświęciła jej jednak dotychczas wiele uwagi – częściowo dlatego, że najlepiej znana jest bezrefleksyjna wersja tej doktryny, obfitująca w problemy filozoficzne i teologiczne. W artykule zaprezentowana została alternatywna wersja nauki o Odkupieniu, zaczerpnięta z dzieł Tomasza z Akwinu, przedstawiono argumentację na rzecz jej trafności i spójności, a także wykazano, że nie powoduje ona trudności związanych z wersją bezrefleksyjną. Artykuł stanowi tłumaczenie tekstu Atonement according to Aquinas (Philosophy and the Christian Faith, red. T.V. Morris, University of Notre Dame Press, Notre Dame, Indiana, 1988, s. 61-91). Przekładu dokonano za zgodą autorki.