Scalanie i dialog. Refleksje o „stylu” Karola Wojtyły–Jana Pawła II w setną rocznicę urodzin - WIERZBICKI, Alfred M. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2020)
Stulecie urodzin Jana Pawła II stwarza okazję i potrzebę spojrzenia na całość jego życia i wpływu na współczesne dzieje Kościoła, świata i Polski. Autor zastanawia się nad stylem cechującym teksty i czyny wybitnej osobowości, którą był Papież z Krakowa. Istotą jego myślenia i działania wydaje się dążenie do scalającej syntezy i dialogu. Obydwie idee: „scalanie” i „dialog”, przenikają różne pola twórczej działalności Wojtyły jako poety, filozofa i duchownego. W eseju zawarto komentarze dotyczące: (1) młodzieńczego zamysłu poetyckiego Karola Wojtyły, gdzie ujawnia się idea scalania tradycji; (2) syntezy profilów filozofii spraw ludzkich (etyki i antropologii); (3) humanistycznego sensu dialogu międzyreligijnego; (4) unijności politycznej jako odzwierciedlenia zasady uczestnictwa.