Sustainable Development in the Customs Policy and Law - Czyżowicz, Wiesław; Gwardzińska, Ewa (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2021)
W artykule omówiono wkład celnictwa w realizację celów zrównoważonego rozwoju zawartych w dokumencie ONZ Agenda 2030. Przedstawiono zarys historyczny koncepcji zrównoważonego rozwoju oraz pokazano, w jaki sposób celnictwo, pełniąc swoje podstawowe funkcje, przyczynia się do osiągania tych celów. W działaniach na rzecz zrównoważonego rozwoju ważną rolę odgrywa Światowa Organizacja Celna, w szczególności jej liczne polityczne i praktyczne inicjatywy, w tym międzynarodowe operacje służb celnych, mające na celu zwalczanie przestępstw przeciwko środowisku. Analizie poddano także unijne regulacje celne i działalność służb celnych państw członkowskich UE. Podkreślono decydującą rolę celnictwa w kontroli przestrzegania wymogów zrównoważonego rozwoju w międzynarodowych obrotach towarowych oraz konieczność szerszej niż dotychczas współpracy z innymi służbami kontrolnymi i biznesem.