Analiza rynku i potrzeb sektora małych i średnich przedsiębiorstw w kontekście zarządzania płynnością finansową - Bednarzewska, Kinga (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2023)
Podstawy teoretyczne: Niniejszy artykuł dotyczy analizy rynku narzędzi do monitorowania i windykacji należności oraz zarządzania płynnością finansową przedsiębiorstw. Przedstawia także wyniki badania ankietowego dotyczącego problemów i potrzeb w zakresie zarządzania płynnością finansową w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw (MSP). Zatory płatnicze są problemem dotykającym polską gospodarkę od wielu lat. Zjawisko to przybiera na sile. Nieterminowe płatności przekładają się na płynność finansową przedsiębiorstw. W wyniku tego pojawia się tzw. łańcuch zadłużeń, który polega na tym, że jeżeli jeden podmiot nie otrzymuje należnych mu pieniędzy w terminie, to nie ma on również środków, którymi mógłby spłacić własne zobowiązania wobec innego podmiotu. Ten z kolei ma ten sam problem w stosunku do kolejnego. Wskutek tego powstają zatory płatnicze. Ich przyczyny są rozmaite. Opóźnienie w terminowym regulowaniu zobowiązań może wynikać z powodu wspomnianego „łańcucha zadłużeń” albo z sytuacji, w której przedsiębiorca toczy spór o właściwe wykonanie umowy. Na polskim rynku dostępne są instrumenty wspomagające zarządzanie płynnością finansową przedsiębiorstw, jednakże przedsiębiorstwa zgłaszają niedostateczne ich funkcje oraz użyteczność. Cele badawcze: Cele badawcze zostały sformułowane następująco: – identyfikacja problemów przedsiębiorstw w zakresie płynności finansowej i zarządzania nią, – analiza dostępnych rozwiązań rynkowych do monitorowania należności i windykacji, – analiza narzędzi informatycznych do zarządzania płynnością finansową wykorzystywanych przez przedsiębiorstwa, – ocena wskaźnika zainteresowania korzystaniem z nowego narzędzia informatycznego do zarządzania płynnością finansową, – ocena wskaźnika zainteresowania korzystaniem zposzczególnych funkcji narzędzia informatycznego, – poznanie preferowanej ceny zakupu narzędzia przez przedsiębiorstwa, – dentyfikacja cech narzędzi informatycznych najbardziej istotnych dla przedsiębiorstwa. Metody badawcze: Zastosowano jakościowe i ilościowe metody badawcze. Wśród metod jakościowych zastosowano sondaż diagnostyczny. Wykorzystano także technikę ankietyzacji internetowej CASI (Computer-Assisted Self-Interviewing), wpisującą się w ilościową metodologię badań rynku i opinii. Narzędziem wykorzystanym do przeprowadzenia badań był kwestionariusz internetowy skierowany do interesariuszy. Wykorzystano także desk research – badania źródeł wtórnych, polegające na analizie już istniejących, dostępnych danych na temat rynku narzędzi do monitorowania i windykacji należności oraz zarządzania płynnością finansową przedsiębiorstw. Założenia badawcze: przeprowadzenie badania ankietowego dotyczącego problemów i potrzeb w zakresie zarządzania płynnością finansową w przedsiębiorstwach.