Prognozowanie na podstawie praw funkcjonowania systemu. Prognozowanie procesów opisujących działanie systemu w przypadku zagregowanego wejścia - Borowska, Maria (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Praca zawiera rezultaty należące do kierunku badań przedstawionego w artykule. Wyprowadzono wzory dla prawdopodobieństw warunkowych oraz układ równań różniczkowych, który spełniają odpowiednie prawdopodobieństwa w przypadku, gdy poziom zapasów jest maksymalny. Podano także probabilistyczny opis działania rozważanego systemu oraz jego wykorzystanie do uzyskania prognoz procesów charakteryzujących funkcjonowanie systemu w przypadku zagregowanego wejścia.