Nauka prawa (pięć światów prawa) - Mereżko, Aleksander (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Artykuł traktuje o lokalizacji „prawa”. Lokalizacja prawa jak również przedmiotu badań tej dziedziny jest konieczna, aby potwierdzić, że prawo to nauka. Według Poppera wszechświat można podzielić na trzy „światy” i w każdym z nich można znaleźć prawo. Zaproponowana naukowa definicja prawa dotyczy zaś pięciu „światów”. Do trzech „światów” Poppera (fizyka prawa, semiotyka prawa, psychologia prawa) można dodać jeszcze dwa „światy”: socjologia prawa oraz metafizyka prawa (dążenie do ideału prawa – sprawiedliwości).