Rozwój specjalnych stref ekonomicznych w województwie dolnośląskim do 2008 r. - Kozaczka, Marian (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Celem tworzenia SSE w krajach rozwijających się jest zwiększenie zatrudnienia, przyciągnięcie inwestorów i kapitałów zagranicznych, nowych metod zarządzania i nowych technologii. Strefy przyczyniają się do rozwoju lokalnej przedsiębiorczości oraz zwiększenia eksportu. W krajach rozwijających się SSE tworzone są na wydzielonych obszarach o powierzchni 200-1000 ha. Ustawa o tworzeniu SSE została uchwalona przez Sejm w 1994 roku. Pierwsza SSE w Polsce utworzona została w Mielcu w 1995 roku. Celem jej powstania było głównie rozwiązanie regionalnych problemów społeczno- gospodarczych związanych z dużym bezrobociem. SSE w województwie dolnośląskim w ciągu kilku lat przyczyniły się do znacznej poprawy sytuacji finansowej gmin i powiatów. Autor uważa, że w kolejnych latach będą nadal wpływały korzystnie na rozwój regionu.