Bezpieczeństwo po integracji z Unią Europejską - Buller, Leszek (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
W Polsce „bezpieczeństwo” rozumiane jest głównie jako bezpieczeństwo osobiste lub narodowe. Bezpieczeństwo gospodarcze zaś sprowadza się głównie do ochrony mienia oraz zabezpieczenia sieci komputerowych. Pozostałe elementy zapewnienia bezpieczeństwa są lekceważone jako przesadne lub ze względu na koszty. Jest to podejście bardzo nieodpowiedzialne, gdyż obecnie sukces rynkowy przedsiębiorstwa zależy w bardzo dużym stopniu od szybkiego dostępu do informacji. Czyli zapewnienie bezpieczeństwa gospodarczego jest równie ważne jak profesjonalna kadra menedżerska, stabilna sytuacja finansowa i silna pozycja rynkowa. Bezpieczeństwo gospodarcze wiąże się ze spełnieniem określonych wymogów dotyczących działania przedsiębiorstwa. Bezpieczeństwo osobowe – weryfikacja pracowników pod kątem odpowiedzialności, cech charakteru, przeszłości. Bezpieczeństwo dokumentów papierowych podczas ścieżki decyzyjnej. Bezpieczeństwo sieci komputerowych, a tym samym dokumentów w postaci elektronicznej. Świadomość ewentualnego podsłuchu rozmów telefonicznych, zwłaszcza tych prowadzonych przez telefony komórkowe, powinna skutkować umiejętnym korzystaniem z nich oraz ewentualnym wyłączaniem lub wręcz zostawianiem poza pomieszczeniem, w którym prowadzone są kluczowe rozmowy dotyczące poufnych danych. Zapewnienie bezpieczeństwa gospodarczego jest więc trudne, kosztowne, ale niezwykle ważne i niewątpliwie będzie odgrywało coraz istotniejszą rolę w działalności przedsiębiorstw.