Instytucja sprzeciwu obywatelskigo w demokratycznym państwie prawa - Buller, Leszek (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
W artykule ukazano, czym jest sprzeciw i nieposłuszeństwo obywatelskie i co wyznacza granice przekraczania pewnych norm prawnych, stanowiących zagrożenie porządku publicznego. Autor tłumaczy to zjawisko jako celowe działanie łamiące konkretne przepisy prawne w imię przekonania, że owe przepisy rażąco naruszają wartości istotne dla stosującego nieposłuszeństwo obywatelskie. Efektywność obywatelskiego nieposłuszeństwa polega na tym, że moralnie prowokuje nawet biernych obserwatorów. Przez kontrast z tym, co jest uznane za niewłaściwe, obywatelskie nieposłuszeństwo jawi się społeczeństwu jako moralnie właściwy sposób walki.