Stalowa Wola na przełomie XX i XXI wieku Zmiany społeczno-ekonomiczne, perspektywy rozwoju - Kozaczka, Marian (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
W artykule zaprezentowano przemiany własnościowe, społeczne, techniczne, organizacyjne i oświatowe w Stalowej Woli na przełomie XX i XXI wieku. Miasto oparte na jednym dużym przedsiębiorstwie – Hucie Stalowa Wola – stało się obecnie miastem z wieloma przedsiębiorstwami. Rozwojowi sprzyja położenie, struktura wiekowa i struktura wykształcenia mieszkańców. W najbliższych latach ważne dla miasta będzie pozyskiwanie środków unijnych oraz inwestorów do podstrefy ekonomicznej, a także dalszy rozwój infrastruktury miasta.