Gwarancja jako dodatkowe zabezpieczenie wierzytelności banków - Magdoń, Antoni (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
W celu dodatkowego zabezpieczenia kredytowego bank może przyjąć gwarancję bankową lub może udzielić takiej gwarancji innym podmiotom. Umowa gwarancji ma zobowiązujący charakter i spełnia funkcję ochronną. Gwarancja bankowa jest gwarancją udzielaną przez bank w imieniu klienta (zwykle klienta korporacyjnego) w przypadku, gdyby on nie mógł dokonać spłaty. Gwarancja jest więc pisemną umową stwierdzającą, że w przypadku gdy kredytobiorca nie jest w stanie lub nie chce spłacić kredytu, bank staje się gwarantem i spłaca zobowiązanie. Gwarancja bankowa jest podobna do pewnego rodzaju kredytu, więc procedura udzielenia jej jest podobna do procedury udzielania kredytu. Efektywność gwarancji bankowej zależy od wielu czynników, także od kondycji finansowej banku, który jest gwarantem.