Ryzyko bankowe a kredyty hipoteczne w Polsce - Korol, Marta (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Celem artykułu jest przedstawienie systemu finansowego w kontekście szeroko rozumianego pojęcia ryzyk a bankowego. Kryzys subprime na amerykańskim rynku nieruchomości wpłynął bowiem tak bardzo na rynek finansowy znacznej części Europy Zachodniej i nawet rynków azjatyckich czy arabskich, że warto zastanowić się nad jego potencjalnymi skutkami destabilizacji systemu finansowego także w naszym kraju. Po wręcz traumatycznych przeżyciach z początku lat 90., z widowiskowymi upadkami pierwszych komercyjnych banków w polskiej gospodarce wolnorynkowej, wczesne wykrycie potencjalnego źródła zachwiania stabilności sektora bankowego jest szczególnie ważne ze społecznego punktu widzenia. Do Polski dotarły dotychczas zaledwie lekkie fale globalnego kryzysu rynku kredytów hipotecznych, ale widoczne spowolnienie wzrostu cen nieruchomości przy równoczesnym zmniejszeniu tempa udzielania kredytów hipotecznych bardzo niebezpiecznie zaczyna przypominać amerykański scenariusz.