Pełnomocnictwo procesowe pełnomocnika osoby prawnej. Zagadnienia wybrane - Jędrejek, Grzegorz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Celem artykułu jest przedstawienie zagadnień związanych z formą pełnomocnictwa osoby prawnej. Zdaniem autora analiza przepisów procesowych prowadzi do wniosku, iż prawidłowe umocowanie pełnomocnika osoby prawnej wymaga dołączenia dokumentu wykazującego umocowanie organu osoby prawnej. Nie wystarcza dokument samego pełnomocnictwa. Wymagana forma dla dokumentu wykazującego umocowanie organu osoby prawnej została określona w art. 68 KPC. Należy przyjąć, iż powyższy wymóg spełnia „każdy“ dokument urzędowy, który zależny jest od rodzaju osoby prawnej.