Przejawy ochrony majątku wspólnego w systemie prawa karnego - Telusiewicz, Piotr (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Kodeks karny w części szczególnej przewiduje różnych dóbr, w tym także mienia. Idąc tym śladem, można uznać, że przewiduje on ochronę majątku wspólnego. Ów majątek należy traktować jako specyficznego rodzaju dobro, które jest chronione przez prawo karne. Takie podejście koresponduje z ochroną, jaka jest przewidziana dla rodziny i małżeństwa (tj. przestępstwa przeciwko rodzinie i opiece). Swoistego rodzaju ochrona majątku wspólnego występuje także na gruncie Kodeksu karnego wykonawczego. W tym przypadku ustawodawca wskazuje, jakie działania prawne mogą być podjęte w celu ochrony tego majątku przed egzekucją.