Audyt funduszy Unii Europejskiej - Sołtyk, Piotr (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Celem opracowania jest przedstawienie istoty i zadań stawianych przed instytucją audytu wewnętrznego w systemie nadzoru środków Unii Europejskiej wykorzystywanych przez jednostki podsektora samorządu terytorialnego. Punktem wyjścia przy wyborze słabych punktów i istotnych zagrożeń realizacji projektu finansowanego lub współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej jest identyfikacja ryzyka związanego z ich funkcjonowaniem, na co zwrócono szczególna uwagę w artykule.